2 races tijdens de Dutch TT

In het weekend van 29 juni t/m 1 juli had Finn twee wedstrijden in de Yamaha R3 cup tijdens de Dutch TT van Assen. De wedstrijden werden gereden samen met de Dutch Supersport 300. De supersport motoren hebben meer vermogen, dus het lag niet in de verwachting dat Finn in het algemeen klassement een podiumplaats zou behalen. Wel was het doel om eerste van de R3 cup te worden en zo hoog mogelijk in het algemeen klassement te eindigen. Dat tweede moest alleen niet ten koste gaan van de eerste doelstelling: de leiding behouden in de R3 cup.
Het PearleGebben Racingteam had dit weekend groots uitgepakt. Net als anders was de VIPbox geopend, maar bij de tent op de paddock was een groot terras neergezet om sponsoren en belangstellenden te ontvangen.
Vrijdag tussen de middag werd de vrije training gereden. Finn kon al snel een goede tijd neerzetten. De settings van zijn motor bleken goed te staan. Dit gaf hoop voor de kwalificaties later op die middag.
Tijdens de kwalificaties ging Finn meteen goed van start. Hij zette een zelfde tijd als tussen de middag neer en ging daarna alleen maar sneller. Dit resulteerde in een 7e startplaats op de grid, als eerste van de Yamaha R3 cup.
Zaterdagmiddag was het lang wachten tot de race begon. Deze was pas om 18.00 uur. Halverwege de middag mochten wij Finn zijn mentor ontvangen, Peter ter Burg, van Lyceum aan Zee. Deze kwam samen met zijn zoon kijken wat een racedag voor Finn inhoudt. Hij heeft Finn de afgelopen twee jaar geweldig begeleid en gezorgd voor een goede afstemming tussen school en Finn zijn sport. Mede door zijn grote inzet is Finn geslaagd voor zijn HAVO diploma.
De eerst race kon Finn niet meteen aansluiten bij de snellere supersport motoren. Wel zat hij in een groepje met wat langzamere supersport motoren. Finn had daar tijdens de race wel wat last van. Het groepje van vier wisselde regelmatig van positie, waardoor Finn niet lekker zijn ritme kon behouden. Desondanks liep de voorsprong die Finn had op de nummer 2 van de R3 cup, Kevin Mijwaart, langzaam maar zeker uit. Op het moment dat Finn 6 seconden voorsprong had, trok hij zich bewust terug uit de strijd binnen zijn groepje. In de laatste ronde maakte één supersport motor en foutje in een bocht en kon Finn er langs. Hij kwam als 9e algemeen over de finish en als 1e in de R3 cup met 13 seconden voorsprong op de nummer 2 van de R3 cup, teamgenoot Kevin Mijwaart.
Na afloop werden de nummers 1,2 en 3 van de Dutch supersport 300 en van de Yamaha R3 cup technisch gecontroleerd. Daar bleken de motoren van de nummers 2 en 3, van het algemeen klassement, technisch niet in orde te zijn en werden gediskwalificeerd. Daardoor schoof Finn op naar de 7e plek in het algemeen klassement.
De tweede race verliep niet geheel zoals Finn gewenst had. Hij kwam in een groepje van 6 man terecht waarvan er 3 (inclusief Finn) streden voor de hoogste podiumplaats in de R3 cup.
Finn is als derde hiervan geëindigd en vertelde achteraf dat er meer in had gezeten, maar hij het zichzelf kwalijk nam er niet volledig voor gestreden te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *